Legitimeren bij de aankoop van een huis

Als je wel eens een huis hebt opgekocht, weet je dat je je moet legitimeren. Dit kan dus bijvoorbeeld met een simpele identiteitskaart, maar is ook mogelijk met een paspoort. Maar is het wel zo verstandig om je identiteit zomaar aan de makelaar te geven? Dit klinkt misschien gek, maar in de digitale periode waarin we momenteel leven, is het kopiëren en reproduceren hiervan kinderspel. Pas dus goed op wat je met je identiteit doet. Lees er in dit artikel meer over om goed voorbereid te zijn op de gevaren bij de aankoop van een huis.

Verplicht legitimeren

Zoals gezegd is het verplicht om jezelf te legitimeren als je een woning (ver)koopt. Je moet namelijk kunnen aantonen dat jij degene bent waarmee de verkoper al die tijd contact heeft gehad en later een huis aan gaat verkopen. Dit lijkt op zich geen probleem, maar het is dus zo dat je je identiteitskaart of paspoort tijdelijk moet inleveren. Dit komt omdat de makelaar ervoor verantwoordelijk is dat de opdrachtgever (verkoper) en de contactpersoon (koper) elkaar kennen en er geen fraude gepleegd kan worden.

Hoe?

Er zijn twee mogelijkheden om aan te tonen dat jij jezelf bent. Dit kan middels een identiteitskaart, die je aan kunt vragen bij de gemeente, of via een paspoort. Deze moeten overigens wel geldig zijn, wat inhoudt dat ze niet over de datum zijn of op naam staan van iemand anders. Ook is het niet geldig als er valse informatie opstaat of als een van de twee kaarten niet goedgekeurd is door de gemeente of overheid. Zorg er dus voor dat alles klopt, zodat er geen fraude gepleegd wordt. Het mag dus ook geen kopie zijn. Het gaat immers om jouw toekomstige woning. Vervolgens wordt alles gecontroleerd door de makelaar, wat enige tijd kan duren. Tot die tijd ben je dus je identiteitskaart kwijt.

Mijn gegevens

De makelaar moet jouw identiteit weten, specifieker gezegd: jouw naam, geboortedatum, adres en datum van uitgifte. Deze persoon moet jouw gegevens noteren en bijhouden in een dossier, maar hij of zij is niet gemachtigd om deze data door te spelen aan derden. Maak daarom goede afspraken met de makelaar over het verstrekken van benodigde gegevens. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je alleen de data geeft die nodig zijn. Voor meer informatie ga je naar snelhuisverkopen.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *