Wat is het verschil tussen een kanteldeur en een sectionale garagedeur?

Als je vandaag de dag op zoek gaat naar een nieuwe garagedeur, dan zul je opmerken dat er enorm veel variatie in het aanbod is. Hierdoor kan het best ingewikkeld worden om vast te stellen welk type deur het beste bij je past.

Twee populaire soorten garagedeuren zijn de kanteldeur en sectionale garagedeuren. Om wat meer duidelijkheid te scheppen bespreken we in dit artikel de verschillen tussen deze twee soorten deuren.

Beveiliging van de deur


O
mdat een sectionaaldeur in veel gevallen elektrisch wordt bediend en er in de motor die het deurblad open en dicht laat gaan een stalen pin zit die de deur vergrendeld wanneer hij dicht is, is dit type deur in de meeste gevallen veiliger dan een kanteldeur.

Kanteldeuren kunnen in sommige gevallen ook vrij gemakkelijk via de buitenkant worden opengemaakt. Nu is het natuurlijk wel zo dat de mate van beveiliging van de deur ook afhangt van de genomen maatregelen om een inbraak moeilijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van extra sloten.

Isolatie

Een sectionaaldeur is opgebouwd uit lamellen die niet alleen dik zijn, maar in veel gevallen ook nog eens van isolatiemateriaal zijn voorzien. Daarnaast worden er rubberen randen rondom de lamellen bevestigd waardoor de deur goed afsluit. Tocht en kou komt daardoor veel minder snel de garageruimte binnen dan wanneer de rubbers niet bevestigd zouden zijn.

Een kanteldeur daarentegen wordt geopend met behulp van 2 spijlen en het deurblad heeft vaak slechts een enkele wand. Het grote nadeel van deze opbouw is dat er tussen de spijlen kiertjes blijven zitten waardoor tocht en kou vrij eenvoudig de garage kunnen binnenkomen.

Het onderhoudswerk 

Uiteindelijk heeft iedere soort deur bepaald onderhoud nodig. Het is met name van belang om ervoor te zorgen dat je om de zoveel tijd bepaalde onderdelen smeert zodat deze soepel blijven lopen. Daarnaast is het zo dat sommige garagedeur onderdelen vervangen moeten worden als blijkt dat ze versleten zijn.

Versleten garagedeur onderdelen zijn niet alleen gevaarlijk als je ze blijft gebruiken, maar kunnen ook een gevaar opleveren als je ze gaat vervangen en je niet weet hoe je dat precies moet doen. Voor wat betreft het onderhoud aan garagedeuren is het dan ook verstandig om een garagedeur specialist het werk te laten doen. Sommige bedrijven bieden ook abonnementen aan waardoor je over het onderhoud aan de garagedeur niet meer hoeft na te denken, erg fijn! Bovendien zorgt het regelmatige onderhoud ervoor dat de onderdelen vaak langer meegaan en je op die manier langer van je garagedeur kunt genieten tegen lagere kosten.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *