Whitewash meubels

Bij verschillende woontrends wordt regelmatig gebruik gemaakt van whitewash meubels. Hierbij krijgen nieuwe of gebruikte houten meubels een mooie gebleekte uitstraling. Zeker bij het populaire landelijke wonen zijn er veel mensen die meubels of een complete inboedel kopen en vervolgens verschillende meubelstukken een whitewash look meegeven.

whitewash

Waar komt whitewash vandaan?

Bij boerderijen gebruikte men vroeger vaak kalk om de muren te bewerken. De belangrijkste reden hiervoor was dat kalk een ontsmettende werking heeft. De kalk die vervolgens overbleef werd voor houten meubels en vloeren gebruikt, waarbij de kalk mooi in de nerven van het hout trekt. Dit gaf een mooi gebleekt effect, wat nu nog steeds erg populair is. Dit effect wordt in menig interieur en bij meubelmakers nagebootst en heeft de naam whitewash gekregen. White wash is op verschillende manieren met verschillende producten na te botsen. De methode en materialen zijn afhankelijk van de houtsoort en de toepassing.

De kleur van het hout

Zo heeft de kleur van het hout natuurlijk invloed op het eindresultaat. Whitewash is geen complete dekking, maar meer een half transparante afwerking, waarbij de kleur van de ondergrond altijd zichtbaar zal bijven zijn. Daarom zal de whitewash methode op een donkere of roodachtige houtsoort een heel ander effect hebben dan wanneer men dit op meubels van een lichtgekleurde houtsoort toepast.

De houtsoort

Ook de houtsoort is van belang voor de whitewash bewerking. Bij eikenhout moet men rekening houden dat deze houtsoort looizuur bevat. Looizuur zijn kleurstoffen die onder invloed van watergedragen producten kunnen oplossen, waardoor gelige vlekken kunnen ontstaan. Eikenhout kan daarom het beste met kalkwas behandeld worden, kalkwas is een product dat niet op waterbasis is gemaakt. De open nerfstructuur van eiken hout is trouwens ook het beste met kalkwas te behandelen. Tropische houtsoorten kunnen ook verkleuringen opleveren, waarbij je nooit helemaal zeker bent hoe het er precies uit gaat zien. Kijk daarom eerst even op een proefstukje hoe het hout er uit komt te zien, voordat je de complete vloer onder handen gaat nemen.